Salgslærling snart klar for fagprøven

Siden høsten 2019 har Victoria Johnsen-Fredriksen (20) vært salgslæring hos 07 Media Sør i Kristiansand. Hun forteller om en variert arbeidshverdag og godt utbytte av læretiden.

Nina Valen og Victoria Johnsen Fredriksen

– Vi har det veldig gøy her! Jeg trives godt med kollegaene mine og synes de er flinke til å la meg få stå på egne ben, sier hun.

Utdanning gjennom praktisk arbeid

Etter 2 år på skolebenken innen salgsfaget, valgte Victoria å gå videre som lærling og utdanne seg gjennom praktisk arbeid i bedrift. Den beslutningen angrer hun ikke på.

–  Som lærling har jeg fått mye erfaring på kort tid, og lærer både om salgsfaget, arbeidslivet og bedriften. Det har funket veldig bra! forteller hun.

Varierte arbeidsdager

I løpet av tiden hos 07 Media Sør har Victoria fått prøve seg på et bredt spekter av arbeidsoppgaver:

– Dagene mine kan variere veldig. Jeg har mye kundekontakt, og svarer blant annet henvendelser som kommer inn og registrerer ordrer, forteller hun.

På et travelt kommunikasjonshus er det som regel mange baller i luften, og Victoria er blitt godt vant til å hjelpe til der det trengs:

–  Jeg hjelper ofte til i produksjonsavdelingen og resepsjonen, så jeg får absolutt prøvd meg på mye forskjellig, sier Victoria.

–  Det er alltid mer enn nok å gjøre!, smiler hun.

 

Viktig å inkludere lærlinger i bedriften

07 Media er godkjent lærebedrift, og faglig leder for lærlingene i Kristiansand er Nina Valen. Til daglig arbeider hun som prosjektleder og typograf, og har ansvar for å følge opp og veilede lærlingene gjennom hele læretiden.

Nina understreker viktigheten av å inkludere lærlinger i bedriften:

– Vi har mye kompetanse og erfaring i 07 Media som det er viktig å videreføre. Ikke minst er det viktig for oss å ta samfunnsansvar og satse på lærlingene, sier hun.

– En lærling er absolutt en ressurs, og gir oss verdifull erfaring!

Strålende resultater

Om å ha Victoria som lærling forteller Nina:

– Victoria er veldig blid og står på! Hun er ikke redd for å stille spørsmål eller komme med forslag. Det er viktig å spørre kollegaer om råd, spesielt i starten, men også viktig å vite hvordan man kan løse oppgaver på egenhånd.

Nina har vært faglig leder siden 2007, og har tidligere fulgt opp fire lærlinger før Victoria.

– Ekstra moro er det selvfølgelig når kandidaten etter endt læretid har vært oppe til fagprøve eller svenneprøve og fått karakteren «Meget godt bestått». Vi har hatt mange flinke kandidater hos oss!

Victoria og Nina collage

Klar for nye utfordringer

Til høsten er det Victorias tur til å ta fagprøven, hvor hun skal vise at hun kan bruke teorien fra skolen i praksis basert på det hun har lært i læretiden. Da vil hun ta i bruk kunnskapen hun har fått som lærling hos 07 Media Sør.

Består hun fagprøven, får hun fagbrev innen salgsfaget. På spørsmål om hva hun planlegger for veien videre etter dette, trekker hun på smilebåndet:

– Etter fagprøven er jeg faktisk ikke helt sikker på hvor veien går videre. Men jeg er åpen for nye muligheter, og ønsker helt klart å jobbe med salg i fremtiden også!