Hils på montasjegutta!

Eller de er jo strengt tatt menn – og flere av dem med lang fartstid innen 07 og montasjeyrket. For denne gjengen er ingen jobb for liten, ingen jobb for stor. 

Montasjegutta poserer utenfor 07

Mange år med kompetanse

Mellom den eldste og den yngste i montasjegruppa skiller det 39 år. Som eldstemann stiller Arne sterkt både når det gjelder livserfaring og ikke minst faglig kompetanse. Seniormontøren er nok den med lengst fartstid innen skilt og dekor og er også godkjent sensor av Fylkesopplæringsnemda for de som ønsker å ta fagprøven som profileringsdesigner. I dag har gutta et hav av digitale hjelpemidler, men Arne kan fortelle om en tid hvor de tegnet og kuttet alt for hånd. – Jeg er nok en av dem som har dekorert flest «håndverksbiler» på Sørlandet, sier Arne. Og det kan fort stemme. Allerede på 80-tallet begynte han å arbeide med design og selvklebing. 

Arne i gang med foliering for Sormegleren

Arne folierer bil for mangeårig kunde Sørmegleren

 

– Jeg har vel vært innom de fleste områder på huset

Flere som kan skryte av lang fartstid i bransjen er Hans Jørgen. 25 år har det blitt i 07. Eller det har jo vært noen navn opp igjennom årene, legger han til. Hans Jørgen er utdannet trykker, men har de siste 15 årene jobbet som montør. – Jeg bidrar der det trengs, og har vel vært innom de fleste av områdene på huset. Men, er det et sted han ikke har vært, så er det i kontorlandskapet i andre etasje av bygget. Der sitter de hodebaserte tjenestene på 07: designere, utviklere, markedsførere, og er det én type jobb Hans Jørgen aldri kunne hatt så er det en jobb som innebærer å sitte stille. – Jeg kunne aldri sittet foran en skjerm, det spiser jeg for mye godt til, humrer han.

Hans Jorgen i arbeid

Hans Jørgen og favorittverktøyet, laseren

Richard monterer vatfolie pa Quadrum

Richard monterer våtfolie

 

Velkjent montørduo

En av de som ofte jobber sammen med Hans Jørgen er Richard. Tre år har gått siden han begynte i 07, men eget firma og en periode hos en av konkurrentene har gitt han flere år i bransjen. Det blir ofte til at Richard og Hans Jørgen jobber sammen. Og selv om de fleste jobber fint kan gjøres av én, så går det tross alt dobbelt så fort når man er to. – Også er det jo noe med det sosiale, når man er ute og jobber så og si hele dagen, sier duoen. På spørsmålet om hva som er deres viktigste verktøy kommer svaret fort: laser! – Men, du får ikke skrudd fast noe uten en drill, legger Richard til. 

Montasjegutta i aksjon, godt a ha flere hender

Godt å være flere når man monterer metervis med folie

 

Nykommeren 

Sistemann inn i montasjegjengen er Daniel. Det er fire måneder siden han startet som montør og dagene går stort sett til å foliere biler og andre ting på hjul. Han er opprinnelig utdannet produktdesigner og er glad for å kunne jobbe på et kreativt sted. Daniel er også den yngste i gjengen. Da gjelder det å jobbe tett med de rutinerte gutta for å lære hvilke tips og triks som funker i jobben. Og det er ingen tvil om at Daniel har gode kolleger å lære av. Han syns det er gøy å foliere personbiler, men innrømmer at han foretrekker de litt større jobbene, de som utfordrer en. – De jobbene der man må tenke litt, de liker jeg, sier han. 

Daniel i gang med foliering av henger

Daniel folierer henger

Sigurdur i gang med bilfoliering

Sigurdur i gang med bilfoliering

 

– Det er gøy med jobber man ser

Det er noe med gutter. Selv når de vokser opp og blir til menn, jo større en jobb, lift eller et skilt er, jo gøyere virker det å være. – Det er gøy med jobber man ser, sier Sigurdur. Han nevner den gangen han folierte ny urskive på Domkirka i Kristiansand. Han likte også jobben med å montere store lysskilt på kontorbygget hm33 i Hønefoss. – Det var en sabla høy lift, skyter Hans Jørgen inn. Hele 62 meter! Islandske Sigurdur kan i likhet med flere av de andre i gruppa skryte av lang fartstid i bransjen. Nærmere 30 år har det blitt. Ni år i Norge og snart tre i 07. Før han kom til Norge drev han sitt eget skiltfirma på Island. Noe av det gøye med å være montør er at ingen jobb er lik. Jobben innebærer mye og man må kunne litt av hvert, sier Sigurdur.  

Et fantastisk arbeidsmiljø 

Hvis noen skulle lure på om montørene trives på jobb … svaret er ja! På spørsmålet om hva som er det beste med 07 så trekker de alle frem det samme: det er menneskene og det gode arbeidsmiljøet. – Vi har et fantastisk godt miljø i montasjegruppa, sier Richard. – Du kan faktisk merke det når du kommer inn på en arbeidsplass hvor folkene blir tatt vare på, legger Sigurdur til. Daniel kan fortelle at ryktet om det gode miljøet var en av grunnene til at han søkte seg til 07.